'Mimari Portfolyo' nasıl hazırlanır? | Artstyle Mimarlık Blog

‘Mimari Portfolyo’ nasıl hazırlanmalı?

k

Mimari Portfolyo.

 

Hem akademik çevreler hem de mimari ofisler tarafından giderek daha fazla aranır hale gelen mimari portfolyolar; kişinin çalışmalarını, yeteneklerini ve uzmanlaştığı alanı görsel olarak ifade etmesini sağlayan en önemli dokümanlar. Mimari portfolyonuzu hazırlamadan önce, dikkat edilmesi gereken noktaları, ipucu oluşturabilecek tüyoları ünlü mimarların görüşlerinden sizler için derledik…

 

 

portfolyo-2

Mimari Portfolyo örnekleri.

 

 

Bakış açınızı ortaya koyun

 

 

cizimm

Mimari çizim ve taslaklar.

 

Kişiye ait ve iyi tasarlanmış bir portfolyo çok önemli, çünkü kişinin iş yapma şeklini ve hevesini gösteriyor. Portfolyonun ne şekilde sunulduğu da kişinin mimarlığa veya mimarlıktaki düzene bakışını gözler önüne seriyor.

 

avmyeni

Mimari çizim ve taslaklar.

 

Öncelikle portfolyonun grafik düzeni önem taşıyor. Önemli olan; adayın bir binaya nasıl yaklaştığı. Tasarlanan binayı hayata geçirecek teknik çizimlerin, sistem detaylarının, kesitlerinin ne şekilde yapıldığı ve tasarımın ne şekilde ele alındığı önemli.

 

 

kesit-1

Mimari çizim ve taslaklar.

 

 

Bir yapının analizinin nasıl yapıldığı çok önemli.

 

 

design

Mimari çizim ve taslaklar.

Gerçekçi ve net olun

 

port

Mimari çizim ve taslaklar.

 

Havalı tasarımlar veya grafikler yerine, ayakları yere basan, gerçekçi projeleri tercih edin. Portfolyoyu değerlendireceklerin bu işin profesyonelleri olduklarını unutmamak gerekir. Güvendiğiniz bir ya da iki projenin sade ve temiz sunulmuş hali, fikir edinmek için yeterli, hatta daha etkili olacaktır.

 

 

avm

Mimari çizim ve taslaklar.

 

 

Türkiye’nin en büyük AVM’sini yaptım” değil de, “Türkiye’nin en büyük AVM’sinin kazan dairelerinin kapı listesini çıkardım” ya da “Tuvaletlerini ben çizdim” deseniz uzmanlar için bu daha değerli. Çünkü çok daha gerçekçi bulunuyor, adayın dürüst olduğu algısını kuvvetlendiriyor.

 

 

avm-1

Mimari çizim ve taslaklar.

Zamana yayın

 

zamana-yayin

Mimari Portfolyo örnekleri.

 

Alışıla gelmiş olan; öğrencilerin öğrenim hayatlarının sonunda, çalışmalarını tek seferde derleyerek bir portfolyo oluşturmalarıdır. Oysa portfolyo hazırlamak zamana yayılmalı ve zaman içerisinde bir süreç dahilinde geliştirilmelidir. Portfolyo yaşayan bir olgu olmalıdır. Bu kişinin kendi çalışmalarının nasıl evrildiğini ya da evrilmesi gerektiğini gözlemleyebileceği bir platform oluşturmasını da sağlayacaktır.

 

 

zamana-yayin-1

Mimari Portfolyo örnekleri.

Bilgisayar programlarına hakim olun

 

bilgisayar-3

Mimari çizim program örnekleri.

 

Bilgisayar programlarına ne kadar hakim olduğunuz da büyük önem taşıyor. Özellikle, mimaride çok kullanılan programlarda standart üstü bilgi sahibi olmanız adaylar arasında önemli bir ayrıcalık yaratıyor.

 

grafik

Mimari çizim program örnekleri.

 

Kişi; tasarım üslubu, tasarım anlayışı, teknik becerileri, dijital araçlara hakimiyeti konusunda bilgilendirici olmalıdır.

 

bilgisayar

Mimari çizim program örnekleri.

Dijital Portfolyo hazırlarken

 

 

digital

Dijital Portfolyo örneği.

 

 

Dijital portfolyo hazırlanırken sıkça yapılan hatalardan biri baskı alınmak üzere düzenlenen yüksek çözünürlükte bir dokümanın dijital olarak dosya boyutunun değiştirilmeden kullanılmasıdır. Sonuç olarak gereksiz boyutlarda bir dijital portfolyo ortaya çıkmakta ve bu durum veri aktarımı yapmayı olumsuz yönde etkilemektedir. Dijital portfolyoların dosya boyutu yaklaşık olarak 5mb olmalıdır.

 

 

 

digital-1

Dijital Portfolyo örneği.

Üç boyutlu perspektifler

 

 

maket

Üç boyutlu perspektifler.

 

Dijital ortamda anteti ve içeriği iyi tasarlanmış, PDF formatındaki portfolyolar dikkati çekiyor. Özellikle portfolyoda maket fotoğrafları, üç boyutlu perspektifler, teknik plan ve kesit çizimleri, plan ve kesitlerdeki detay çizimleri gibi unsurların yer alması birer avantaj.

 

 

kesit

Üç boyutlu perspektifler.

Elle tutulur çizimler

 

 

elle-tutulur

Mimari çizimler.

 

Özellikle ilk tanışma sırasında A3 boyutunda portfolyoları çıktı olarak getirmeleri olumlu bir noktadır. Her ne kadar çoğu konuda dijitale yönlenilmiş olunsa da mimarların vazgeçilmezi elle tutulabilir çizimlerdir.

 

 

paper

Mimari çizimler.

İş Başvurusu

 

is-gorusmesi

İş başvurusu.

 

 

İş başvurusunda bulunanlar önceki iş deneyimlerini ve orada ne yaptıklarını yazarken çok dikkatli olmalılar. İş deneyiminizi abartmaya gerek yok. Yapılan işi sade ve dürüst bir biçimde aktarmak yeterli.

 

 

ogrenci

Mimarlık öğrencisi.

 

Adaylar, kendilerini olduklarından fazla göstermeye çalışmamalılar. Zaten deneme sürecinde bu görülüyor ve maalesef iki taraf için de zaman kaybı oluyor.

 

ic-mimar

Mimari çizim.

 

 

Ayrıca içerdiği çalışmalarla ilgili gaye, süreç, hayal kırıklığı veya memnuniyetleri içeren kısa açıklamalar eklemek de çok faydalı oluyor.

 

 

kapak

Mimari çizim ve maket.

Referans ve hobiler

 

ornek4

Mimari çizim örneği.

 

Adaylar referanslarını yazarken de dikkatli olmalılar. Her zaman arayıp sorulacağını göz ardı etmemeliler. Bazı uzmanlar, birkaç defa güvenip verdikleri referansların aday hakkında iyi bir şey söylemediği durumlarla bile karşılaştıklarını belirtiyorlar.

 

siyah-kirmizi-kisisel-kartvizit

Mimari portfolyo örnekleri.

 

 

Adayların hangi mesleki seminerlere, hangi mimari gezilere katılmış ve bunları kendi içinde nasıl özümsemiş oldukları ve bunların ifadesi de uzmanlar için önem teşkil ediyor.

 

 

detay

Mimari çizim.


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*