Birbirinden şık ev dekorasyon stilleri
Doğal ve gerçekçi mi; yoksa kurgulu, dizinli, büyülü, çekici, kışkırtıcı olan sanal mı?… Hayat seçimlerden ibaret!
Seni ateşleyen de seçimlerin, durduran da… Ve tabii oyalayan da… Kıyafetlerin, otomobilin, tatil mekanın, ev hayvanın; hepsi senin seçimin. Ve elbette en önemlisi yaşam alanın olan evin ve evinin dekorasyonu…
Otomobilin ya da kıyafetlerin belki tarzını, tarzınla birlikte ruhunu yansıtmaya yetiyor. Diyelim ki bir parça çılgınsın, renkleri karıştırmayı seviyorsun. Ya da aslında gizliden bir muhafazakar ruhun var ve ağır takılmak sana göre olan… “Gelenekselden vazgeçmem” diyenlerden de olabilirsin.
Belki de seni tam olarak; düzen, denge, huzur ve sadelik anlatıyor… Kim görebilir ki içini; iç dünyanı dışarıya yansıtmamayı tercih edenlerdensin… Birçokları gibi özgünlüğün peşinde de olabilirsin. Ya da gerçek karakterini ortaya koymak isteyen ama kendini ifade etmekte zorlananlardansın…
“Aslan yatağından bellidir” misali, insanın kimliğini gizleyemeyeceği tek yer evi olsa gerek. Gerçek kişiliğinizi evinizin dekorasyonuyla yansıtmak istiyor da, bunu nasıl yapacağınızı tam olarak kestiremiyorsanız; pastel renklerin hakim olduğu ‘country’ tarzdan beyaz hakimiyetindeki ‘minimal’ tarza, görselliği üst seviyelerde tutan ‘geleneksel’ tarzdan ağır karakterlerin tercihi ‘rustik’ tarza kadar birçok ev dekorasyon tarzı, bu konuda size fikir verebilir…
Ev dekorasyonunda tarz örnekleri
“Art Deko”
Dekorasyonda aerodinamik ve geometrik tarz 1920’lerde ve 30´larda popülerlik kazandı. Bu tarzı yansıtan temel özellikler keskin olmayan yuvarlatılmış köşeler ve keskin dikey çizgiler. Kübist tablolar, Kızılderili sanatı, modern makine ve uçak dizaynı “Deko” tarzının çıkış noktaları olarak sayılabilir. Bu tarzda genellikle kullanılan materyaller ise, krom ve çelik.
“Asya Stili”
‘Zen’ veya ‘Uzakdoğu’ olarak da bilinen Asya ev dekorasyonu stilinde kilit öğeler; düzen, denge, huzur ve sadelik. Dokuma, nötr renkler ve evin mahrem bir mabet olarak varsayılması bu tarzın yapı taşları. “Asya Stili”ni en iyi tanımlayan cümle ise; “Az daha çoktur!”
“Bohem”
Geleneklerden uzak ve son derece artistik bir tarz. Çok sayıda kullanılan desenler genellikle birbirleriyle uyumsuzdur da… Boncuk çok kullanılan bir öğedir ve Avrupa etkileri hemen her alanda görülebilir. Ev dekorasyonunda ‘Bohem’ tarzı; farklı dönemleri ve bu dönemlerin stillerini sanatsal ama zekice birbiriyle harmanlamaktır denebilir.
“Eklektik”
Farklı kaynak, tarz ve dönemlerden parçaların birleşmesiyle ortaya çıkmış bir stildir. Bu tarzı doğru uygulamak için bilinmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz. Kullanacağınız tarz sayısını 2 ya da 3´le sınırlamalısınız ve renk, dokuma gibi ortak bir tema bularak kullanacağınız materyaller arası bağlantı oluşturmalısınız.
“Country”
Şık bir ev dekorasyonu tarzdır. Aynı zamanda sıcaktır da… Yeni ve eskiyi bir araya getirir. Aksesuarları olarak kitaplar, mumlar, çiçekler, lambalar ve türlü küçük objeleri sayabiliriz. Yemek mekanları bu tarzın anahtar bölgeleridir denebilir. “Country” tarzın renkleri mavi, toprak rengi gibi doğal renklerdir. Yüzeylerde ise taş, ahşap, kil gibi doğal materyaller kullanılır.
“Global”
Genellikle egzotik etkiler taşıyan karma bir tarzdır. Afrika, Polinezya, Hindistan ve Asya´da birçok yerde ürün stantlarında bu tarzın kullanıldığını görebilirsiniz. Global tarzlar genellikle, yerli halkın el sanatlarını içerir. Kuzey Afrika, Tibet ve Türkiye´nin bu tarzdaki popülerliği son zamanlarda iyiden iyiye artmıştır.
“Endüstriyel”
Endüstri Devrimi’yle birlikte ortaya çıkan bu tarzda genellikle, krom, paslanmaz çelik gibi metaller kullanılır. Yüzeyler mat ya da cilalıdır. 20. Yüzyıl’ın başlarında ve ortalarında, özellikle fabrika ve ofislerde kullanılan bir tarz olmuştur. Çoğunlukla masa, tabure ve sandalyelerin kullanıldığı bu stil ev dekorasyonlarında fazla soğuk bir tarz olarak kabullenilir.
“Mid-Century Modern”
“Yüzyıl Ortası Modern Tarz”, 1940´tan 1960´lara kadar olan dönemi yansıtan popüler bir terimdir. Sade hatlar, açık renkli perdahlar, aerodinamik ve süslemeye hiç yer verilmemesi bu tarzın öne çıkan özellikleri arasındadır. İşlevsellik çok büyük önem taşıdığı bu tarzın öncü tasarımcıları arasında Charles and Ray Eames, Aero Saarinen ve Russel Wright sayılabilir.
“Minimal”
Her objenin birbiriyle uyumlu koordinasyon içinde olduğu, net, derli toplu bir tarzdır. Az sayıda obje kullanılır. “Mükemmellik” bu stilin anahtar kelimesidir denebilir. “Minimal” tarzın renkleri ise nötr ve siyah-beyazdır. Ev dekorasyonlarında son zamanlarda daha fazla tercih edilen bir tarz olduğu söylenebilir ‘Minimal’ tarzın.
“Modern”
“Modern” tarzın çıkış noktası Bauhaus´dur. İşlevselliğin ön planda tutulduğu, karmaşa ve süslemeden uzak, sade bir tarzdır. Özellikle tek kişilik yaşam alanlarında ‘Modern’ tarz ev dekorasyonlarına daha fazla rastlıyoruz.
“Neoklasik”
Yunan ve Roma formlarında belirginleşmiş, 18. Yüzyıl sonlarından 19. Yüzyıl ortalarına kadar geçen süre içinde popüler bir tarz olarak benimsenmiştir. Bu tarz ev dekorasyonunda kullanılan mobilyalar hafif ve zariftir. “Neoklasik” tarz doğrusal çizgilerin kullanıldığı bir stildir. Empire ve Beidermeier tarzlarına yakındır.
“Rustik”
Genellikle kırsal bölgelerde uygulanan bir ev dekorasyon tarzıdır. Dağ ya da çiftlik evlerini anımsatan bir duygu verir. Amerikan ceviz ağacından yapılan mobilyalar, geyik boynuzu tarzında avizeler, puf koltuklar bu stilin tipik öğeleridir.
“Güneybatı tarzı”
Santa Fe, Meksika ve Kızılderili tarzlarını içeren ve özellikle ABD´nin güneybatısında uygulanan bir tarzdır. Toprak-çöl renkleri tarzın ana renkleridir. Toprak çömlekler ve ağır rustik ahşap mobilyalar bu dekorasyon tarzının ana unsurlarıdır denebilir.
“Geleneksel”
Pek çok stili bünyesinden barındıran bu tarzın tarihle hep bir bağı vardır. Koloni, Chippendale, Kraliçe Anne ve Erken Amerikan tarzları da “Geleneksel” başlığı altında toplanır.
“Viktorya”
Temel özelliği ağır süslemeleridir. 19. Yüzyıl ortalarıyla 20. Yüzyıl başları arasında popüler olmuştur. Adını Kraliçe Victoria´dan alır. Genellikle ağır, karanlık ve oymalı mobilyaların kullanıldığı bu tarz daha modern tarzlarla harmanlandığında hoş bir görünüm elde edilebilir.