Tarihi Eser Restorasyon Maliyetleri | Artstyle Mimarlık Blog

Tarihi Eser Restorasyon Maliyetleri

Tarihi Eser Restorasyon Maliyetleri

20140529_093559

Restorasyon çalışmalarında özellikle yapının cinsi,durumu,niteliği oluşabilecek maliyet ile doğrudan etkili olan bir konudur.Tabi durum ne olursa olsun Restorasyon çalışmalarında işe başlamadan önce çalıştığınız rakamlar kesin ve kati sonuçlar kesinlikle vermez. Bu yüzden, daha önce eski eser statüsünde olmayan işler ile maliyet olarak tescilli bir yapının karşılaştırılması çok sağlıklı olmaz. Şöyle ki; size bu yazımızda noktasal maliyet değil de genel manada ilk bakışta bir tarihi yapının maliyet kriterleri nedir onlardan bahsedeceğiz.

Restorasyon çalışmalarında bile bazı durumlarda binayı komple yıkıp yeniden yapmak,mevcut olanı onarmaktan çok daha uygun fiyatlarla sonuçlana bilir. Tabi ki durum böyle olacak diye bu yola başvurulacak anlamına gelinmez. Tamamen kurulların proje ve raporları ile bu süreç şekillenir. Keşif metrajları binanın yapısal ve fiziksel durumu bunu önemli oranda etkiler.Daha detaylı merak edenler keşif bedellerini örnek olması açısından ”EKAP” da yayınlanan Restorasyon ihalelerinin keşif ve metraj bedellerini inceleyebilirler.

ekap40

İLK BAKIŞTA MALİYET ?

Restorasyon ile ilgili çok bir çalışma şansınız olmadı yada işçilik ile alakalı çok fazla bilginiz yok ama Tarihi Yapılara da bir ilginiz var isteğiniz de var. Bunun ile ilgili de kafanızda gördüğünüz bir yapının çok mu maliyetli az mı maliyetli olacağı ile ilgili çok temel ve basit konularda bilgi vermeye çalışacağım. Noktasal olarak size sonuç vermez fakat genel manada bahsettiğim kriterlerden sonra emin olun artık daha rakamsal düşünebilecek siniz.

2806702-harabe

Örnek verecek olursak böyle bir yapıyı Balat,Eminönü,Sultanahmet,Cihangir,Tarlabaşı… gibi semtlerde görebilme şansımız çok yüksek. Bu örnek üzerinden gidecek olursak,bu yapının maliyetini hayal ederken ilk dikkatinizi çekmesi gereken husus ÇATI. Gördüğünüz gibi çatı kısmı çökmüş ve açık. Bu demekki bina kar ve yağmur sularını alıyor. Bu önemli bir detay dır. Çatı nın olup olmaması maliyeti önemli oranda etkiler çünkü bir TARİHİ YAPI ya en hızlı zarar yağmur ve kar sularından etki eder. Daha sonra cephe detaylarına bakmak lazım. Gördüğünüz gibi cephe de binanın özgün hali ile ilgili bize veri verecek her hangi bir şey yok. Buda kötü. En azından pencere söveleri yada cumba süslemelerinden bir kaç kalıntı cephenin ne kadar detay lı olduğu fikrini verebilirdi. Taşıyıcı sistemi de bir diğer husus ki buda önemlidir. Genellikle ahşap hatıl ve lentolar çok çok kötü durumda değillerse korunurlar yada enjeksiyon sistemi ile güçlendirilirler.

EnJeksiyon basılması

EnJeksiyon basılması (tespit edilen özgün malzeme ile)

Restorasyonda En Önemli Maliyet Süsleme

Restorasyon en önemli maliyet kalemlerinden biri de SÜSLEME detayları dır. Yapıda tavan detayları,kapı pencere detayları,merdiven detayları,dış cephe söve detayları gibi temel konular önemli ve ciddi maliyetlerdir.

tavan süsleme detayı

tavan süsleme detayı

Bu tavan örneği mesela standart bir yapıya örnek olarak verilebilir.

istiklal_sove_1

Bu cephe detayları mesela gayet müzeyyen ve ince işçilik li detaylar. örnekteki binanın özgün halinde olabilir fakat tahrip olup dökülmüşse,bunu cepheye işlemeniz gerekebilir ve ciddi maliyetlerden bir diğeridir.

Özetle Restorasyon sürecinde bir bakışta maliyet ölçmek isterseniz kendi kendinize,uzman olmanıza gerek yok. Evvela Çatı dikkatinizi çeksin daha sonra bahsettiğim süsleme detayları ve taşıyıcı sisteminde ki bariz belli sehimler sarkmalar vb durumlar. Bu gibi detaylar size önemli ölçüde bakış açısı kazandırır.

Önemli bir dip not da vermeden geçmeyeyim;

Yazının başında size ne kadar keşif yada maliyet çalışırsanız çalışın bu size kesin sonuç vermez demiştim. O da şu sebepten.

Basit bir örnek yapının duvarını sağlam görüyor olabilirsiniz üzerinde ki sıva dan dolayı halbuki sıva yı döktüğünüzde arkadan çıkan hatılın çürüdüğü ile karşılaşma ihtimaliniz var,yada duvar da geniş bir kayma açıklık oluşması gibi bir durum. Bunu keşifte göremezsiniz çünkü sıva saklar, uygulamada fark edersiniz ve bu güzel bir süpriz değildir 🙂 Bu ve bunun gibi durumlar Restorasyon çalışmalarında çok sık karşılaşılan durumlardır.

altında çatlak oluşmuş duvar.

altında çatlak oluşmuş duvar,yüzeyde sıva olduğundan görünmüyor.

sıva yüzeyi döküldükten sonra ortaya çıkan çatlak.

sıva yüzeyi döküldükten sonra ortaya çıkan çatlak.

Bu durumda ortaya çıkan çatlağı görmediğiniz için bunu keşif maliyetine koyamazsınız ve bu en basit örneklerden biridir. Restorasyon uygulamalarında bir çok sürpriz sizleri bekliyor olabilir.

Bu yüzden bu işlerde uzman kişilerden yardım almanızı tavsiye ederiz. Bu gibi konularda hiç çekinmeden yardım isteyebilir keşif konusunda bizlerden faydalanabilirsiniz.

 

 


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*