Tarihi Ev Restorasyonu | Artstyle Mimarlık Blog

Tarihi Ev Restorasyonu

Bu son günlerde, Tarihi Ev Restorasyonu ile alakalı eksil bilgi,belge ve veri eksikliğinin farkına varıp bu konulardan biraz bahsetmek istedik.Tarihi Ev Restorasyonu takdir edersiniz ki İstanbul gibi tarihi dokuya sahip şehirlerin kaçınılmaz gerçeklerindendir.Hal böyle olunca bizim gibi bu konulara gönül ve emek vermiş firmaların  bu noktalara dokunması da en önemli ve hassas görevlerindendir. Hızlıca size bu konuların öneminden bahsedecek olursak;

Bir Tarihi Ev Restorasyonu neden önemlidir? Niçin gereklidir? Nasıl gerçekleşir? Nelere dikkat edilir? Nasıl bir bütçe ile çalışma yapılır? Nerelere dokunmak yada dokunmamak gerekir? Çalışma da izlenecek yollar nelerdir? gibi sorulara cevap vermeye çalışalım.

Tarihi Ev sahibi iseniz öncelikle sizi kutlarım. Çok şanslı olduğunuzu söylemek isterim tabi aynı zamanda sorumluluk sahibi. Bir tarihi eve sahip olmak ve ona iyi bakmak maddi getiriden önce duygusal anlamda büyük kazanç olarak bakılmalı. Bundan dolayı da Tarihi Ev Restorasyonu basit,kolay ve yeni üretim bina seviyesinde hızlı olabilecek bir çalışma değildir.Bu sebeplerden dolayı iyi ofis ekibi,iyi uygulama ekibi ve iyi malzeme seçimi,yapının kullanım ömrünü etkilediği gibi nitelik olarak da değer katmaktadır.Buda tabi ki mülk sahibine maddi anlamda kazanç olarak geri dönmektedir.

Tarihi Ev Restorasyonu nasıl gerçekleşir i biraz konuşalım.

Öncelikle evinizin 64.842 Tescilli yapıdan bir tanesi olup olmadığını öğrenerek başlayabilirsiniz işe.Bunu bağlı bulunduğunuz belediyelerden yada koruma kurullarından öğrenebilirsiniz.Değilse ,evinizin tarihi ve nitelikli bir yapı olduğunu düşünüyorsanız da buralara başvurarak evinizi inceletip tescil alıp tarihi ev yada yapı unvanını  kazandırabilirsiniz. Daha sonra yapınızın tescil derecesini öğrenmek zorundasınız ki bu önemli bir noktadır uygulama esnasında yapacağınız çalışmalara yön verecektir.Bu veriler toparlandıktan sonra uzman proje ekibi eşliğinde yapının rölöve-restorasyon projelerini ele alarak öneri anlamında kurula sunmak üzere bir çalışma yapılabilir. Bu çalışmaların oluru yada olmazı konusunda kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulunun  görüş ve fikirleri kesin karardır.Bu kararların dışında yapıya herhangi bir müdahale yada revize yapılması söz konusu değildir. Tarihi Ev Restorasyonu tamamen bu kararlar çerçevesinde gerçekleşir.Tabi tescil durumuna göre farklı birimler le de bu çalışmalar yürütülebilir.

Bu süreci hızlı ve sorunsuz geçmek için tecrübe sahibi ve deneyim li proje ekibine sahip olmanız gerekmektedir. Bu süreci geçtiğimizi var sayarak devam edersek,onaylanan proje üzerinden uygulamaya geçilebilir. Uygulama aşamasında da proje ekibi ne kadar uzman ve tecrübeli ise saha ekibi de en az o kadar önemlidir. önerilen malzemelerin temini,bunların uygun şekilde kullanımı son derece önemli ve zor bir iştir.Çalışma devam ederken devletin görevlendirdiği kontroller her uygulama kalemini yerinde takip ederken her hangi bir olumsuzluk,hata ve yanlış gördükleri takdir de şantiye çalışmalarını durdurma,yapılan uygulamaları yeniden yaptırma gibi yaptırım haklarına sahip olduğundan,bu gibi olumsuzlukları ön görüp ekip tercihinizi ona göre yapmak ne denli önemlidir buna siz karar verin.

Tarihi Ev Restorasyonu için bütçe çalışmak en önemli noktalardan biridir. Keşif bedelini çıkarmak için daha önce benzer işleri yapmış firmaları tercih etmeniz avantajınıza olacaktır.Bu gibi firmaların Keşif çalışması sırasında yanılma payı daha azdır. Bu yüzden Tarihi Ev Restorasyonu için çalışmak istediğiniz firmalardan kesinlikle Referans yada İş Deneyim Belgesi talep edin.Bu sizin faydanıza olacaktır.Belirlediğiniz firma ile yapının nerelerinin restore edileceğini titiz bir şekilde belirledik ten sonra bütçe oluşturma aşamasına geçebilirsiniz.Bütçe oluştururken görsel manadaki iş kalemlerinden feragat edebilirsiniz ancak yapının ana halterleri ni es geçip yada görmezden gelmeniz söz konusu değildir.(Taşıyıcı sistemleri,Çatı,nitelikli ahşap unsurlar,bezeme örnekler,cephe süslemeleri)

Son olarak Tarihi Ev sahibi iseniz ve Tarihi Ev Restorasyonu için çalışma yapma düşünceniz varsa,Proje ve Uygulama ekibini aynı anda bünyesinde bulunduran firmalar la çalışmanızı tavsiye ederiz.Her konuda detaylı bilgi ve sorularınız için bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.Bu konuda uzman ekibimiz le ile keşif yapma fikir alışverişinde bulunma fırsatına sahip olabilirsiniz.

çatlak duvar enjeksiyon ile düzeltilmeden önce.

Tarihi Ev Dekorasyonu, Çatlak oluşan duvarın enjeksiyon ile sağlamlaştırılmadan önce ki hali.

Tarihi Ev Restorasyonu,enjeksiyon yapılıp özgün sıva dan sonraki hali.

Tarihi Ev Restorasyonu,enjeksiyon yapılıp özgün sıva dan sonraki hali.

Tarihi Ev restorasyonu, Sökülen tavanın aslına uygun bir şekilde yeniden yapılmış hali

Tarihi Ev restorasyonu, Sökülen tavanın aslına uygun bir şekilde yeniden yapılmış hali

 

 

tescilli tavanların itinalı bir şekilde sökülmesi

Tarihi Ev Restorasyonu, Tescilli tavanların itinalı bir şekilde sökülmesi

bir başka tavan sökümü

Tarihi ev dekorasyonu, Bir başka tavan sökümü

mevcut sıvanın altında desen araştırılması. çok hassas bir nokta

Mevcut sıvanın altında, desen araştırılması. Çok hassas bir nokta. Uzman ekibimizin çalışmalarından.


3 Comments on this post

  1. Elinize yureginize bilginize saglik.. en azından trknik bilgi sahibi olduk.. Teşekkür ederiz.

    Lütfi COŞKUN / Cevapla
  2. […] detaylı bilgiye Tarihi Ev Restorasyonu Başlıklı yazımızda bulabilirsiniz ancak hızlıca burada da bahsedecek […]

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*